Temel Komutlar (locate komutu)


locate

Amaç  Dizin ve dosyalar için (dosya sistemi üzerinde değil) sistem veritabanında arama yapar
Kullanim sekli locate [seçenekler] [dosya/dizin]

locate komutu find komutuna benzer bir işlem yapıp belirtilen isme sahip dosyaları bulmak için kullanılır. Ancak find komutundan farklı olarak tüm dosya sistemi üzerinde arama yapmak yerine indekslenmiş dosya isimlerini saklayan veritabanı üzerinde arama yapar. Bu nedenle arama işlemi find komutuna göre daha hızlıdır. Ancak find komutuyla karşılaştırıldığında dosya adı, dosya boyutu ve değiştirilme zamanı gibi kriterler dikkate alınarak arama yapılamaz.

Dikkat : locate veritabanı otomatik olarak daha sonra üzerinde duracağımız “cron jop” tarafından günlük olarak güncellenir. Bunun manası dosya sistemi üzerindeki tüm dosyaların günde sadece bir defa indeksleniyor olmasıdır. Yani gün içerisinde gerçek zamanlı yeni eklenen yada silinen dosyaları indekslenmesi işlemi yapılmamaktadır. Bu nedenle aramalarda yeni eklenen ya da silinen dosyalar bulunamaz.

Bilinen Kullanim Örnekleri
locate [file] Belirtilen dosyayı sistem veritabanında arar
locate -i [file] Belirtilen dosyayı sistem veritabanında ararken büyük küçük harf dikkate almaz

Aşağıda verilen ekran çıktısında passwd isimli dosya büyük küçük harf dikkate almadan sistem veritabanında aranmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta;  listenin bir ekrana sığmaması halinde ekran ekran listeleme yapmak için |more parametresi kullanılmış olmasıdır.
locate_komutu_ekran_ciktisi

Yardımcı olması dileğiyle