Hangi Linux u kullanmalıyım?


             Şu an gezegenimizde dolaşımda olan yüzlerce Linux işletim sistemi dağıtımı bulunmaktadır (Bu arada büyük bir yanılgıya da burada değinmeden edemeyeceğim Linux aslında işletim sisteminin çekirdeğinin adıdır) Bu durumda  kullanıclar hangi esasa göre tercih yapmalıdırlar? Bu sorunun cevabı aslında oldukça basit kullanıcı olarak sizin temel gereksinimleriniz neyse onlara en yiyi cevap veren Linux dağıtımını seçmelisiniz.
            Şimdi kabaca ülkemizdeki duruma bir bakalım; insanımız yazılım konusunda hemen her şeyi (elbetteki ticari bir kimliği yoksa) kaçak ya da bugünün popüler terimi ile crack/krek leyerek kullanmaya alışmış durumda, bilgisayar denince üzerinde Windows türevlerinden birinin bulunması gerektiğini düşünür durumda,  özellikle eğlence sektöründe (müzik ve video) neredeyse hiç bir ürüne para vermeden kullanmaya alışmış durumda (Hoş eğlence sektörü de ürettiğini hak ediyor mu? Tartışılır...)
            Şimdi siz Linux un ülkemiz dışındaki dağıtımlarından birini indirip kurduğunuzda ilk karşılaşacağız ilk şey, mp3, VCD, xvid, divx vb. ses ve görüntü formatlarını lisans probleminden dolayı oynatamayan medya oynatıcıları olan bir  işletim sistemine sahip olmak olacaktır. Tabiki bu sorun diğer dosya formatları için de devam edecektir. Sonuçta en kaba hali ile tepkiniz "Bu nedir? mp3 bile dinleyemiyorum ! bunu da yapamıyorum vs, vs."
            Bir diğer sorun da windows tan gelen alışkanlıklarınız olacaktır. İleri ... ileri ...son tuşlarına basmayı bilen "Artık windows kurmayı biliyorum, format atmak ne ki?" dedikten sonra "Abi şu yazıcı nasıl yükleniyor bir anlatsana" diyen bir insansanız  Linux sizin için tam bir kabus olacaktır. Çünkü zaman zaman konsol üzerinden sisteme müdahale etmeniz gerekebilir.
            Diğer bir sorun da donanım sürücüleri ile karşılaşılan spesifik sorunlardır; sürücüyü yükleme, yükleyememe ya da yüklense bile sürücünün sistem tarafından kullanılamaması vb. Bu tip işlemler daima sisteme manual olarak müdahale gerektirir. Bunu Windows üzerinde yapamazsınız çünkü size müdahale edecek açık bir kapı bırakılmamıştır. Ya çalışır ya da çalışmaz.
           Tüm bu anlatılanlar ışığında özetleyecek olursak

  1. Amacınıza uygun Linux dağıtımını(sunucu,masaüstü) seçin
  2. Tercih edeceğiniz Linux dağıtımının teknik desteğine dikkat edin
  3. Erişebilirlik desteği en iyi olan Linux u tercih edin
  4. Popüler anlayışlarda uzak durun. Şu iyidir bu kötüdür vs.

            Ülkemizdeki Linux dağıtımının adı PARDUS olup diğer linux dağıtımları ile karşılaştırıldığında (özellikle lisans problemleri noktasında) oldukça iyi bir yerde işletim sistemidir. Bugün bilgisayarını ev ve ofis ortamında internet , ofis yazılımlarını kullanma ve eğlence amaçlı olarak kullanan her masa üstü kullanıcısına rahatlıkla cevap verebilecek bir işletim sistemidir diyebiliriz. 
           Ama yine de son tercih elbette sizindir...