UBUNTU LİNUX MU? LİNUX...


Evet arkadaşlar sizlere aslında oldukça bilindik olan ve bir o kadar da klasikleşmiş olan "Hangi Linux?" sorusunu bir kez daha sormak istiyorum. Aslında bir çoğumuz değişik nedenlerden dolayı kendi tercihlerimizi çoktan yapmış durumdayız ancak Linux dünyasının kanayan yaraları olan "Sürekli bir yenilik peşinde olma ve bitmek tükenmek bitmeyen bir yeni sürüm karmaşası ile dosya sistemi hiyerarşisindeki standart yoksunluğu" biz kullanıcıları zaman zaman yıldırıyor. O kadar ki zaman zaman bizleri çileden çıkartıyor. Bu durumda kullanıcılar olarak bizler de daha uzun süreli ve daha kapsamlı destekler veren Linux sürümlerine yöneliyoruz. Şimdi kendi açımdan neden Ubuntu Linux' u tercih ettiğimi sıralayacak olursam

  1. Uzun süreli destek veren sürümlerinin olması

  2. Kullanıcı dostu arayüzü ki buna Unity dahil değildir. Ben eski kafalı bir adamım karmaşık ve şaşalı arayüzler çok tercihim değildir. Gnome-2 benim için fazlası ile lüks bir arayüz zaten.
  3. Popülerliği nedeniyle yazılım dünyasındaki yeniliklerin bir çoğunun Ubuntu paketlerini de sunması. Burada bazıları şunu söyleyebilir; "Kaynağı indir, derle ve kur". Evet doğru, doğru da kaynak dosyadan kurulum yapıldığında işler her zaman yolunda gitmeyebiliyor. Kurduğunuz yazılım istenilen sonuçları üretmeyebiliyor bu durumda başlıyorsunuz arttık nette probleminizin çözümüne dair kaynak taramaya, falan filan uğraş dur yani.
  4. Geniş bir topluluğa sahip olması. Bu bizim için inanılmaz bir avantaj, herhangi bir sorunla karşılaştığınızda toplulukta benzer sorunları yaşayanların tecrübelerinden yararlanabiliyorsunuz ki bu da aynı sorunlar için kullanıcıların tekerleği yeniden keşfetmelerine engel oluyor.

Lakin bu söylediklerim Ubuntu 12.04' e kadar geçerli idi. Şimdi Ubuntunun 14.04 yani uzun süreli destek verecek olan kararlı sürümü bizlere sunuldu. Fakat bu yeni sürüm benim gibi sadeliğe önem veren eski kafalı adamlara hitap etmiyor. Öncelikle eskiden olduğu gibi Gnome Shell kurarak klasik arayüze geri dönemiyorsunuz çünkü Gnome-3 ile birlikte geliyor. Gnome-2 klasik arayüzünü tercih edecekler için Flashback isimli bir paket var kurulup kullanılabilir ama tat vermiyor.

Ayrıca Print Screen tuşu ile ekran kesme işlemi yapamıyorsunuz. Ancak ekran kesme işlemine başka tuşları atadığınızda garip bir şekilde çalışıyor. Ekran kesme işleminde her hangi bir pencerenin görüntüsünü sorun çıkmadan alabiliyorsunuz ancak masaüstünün ya da belirli bir alanın ekran görüntüsünü almak istediğinizde Print Screen tuşundan ve kombinasyonlarından faydalanamıyorsunuz. Hadi Shutter isimli yazılımı kurarak bu sorunu da aştık diyelim.

Hibrit ekran kartlı dizüstü makinelerde ki benim bir HP dm4-2100st dizüstü bilgisayarım var AMD nin sitesinden size uygun ekran kartı sürücüsünü indirip yüklemek istediğinizde 32 bit Ubuntu 14.04 te bu sürücü için artık destek verilmeyeceğini söylerken 64 bit olanda ise sürücünün uygun olmadığı ve kurulumun devam etmeyeceği hatasını alıyorsunuz. Artık tırmalayın durun...

Son olarak Unity masaüstü kullanmak isteyen kullanıcılar için Dash panel eziyet ediyor. Israrla aramaları net üzerinde yapmaya devam ediyor ki Canonical artık bu konuya dair resmi bir bildirge, sözleşme artık adına ne derseniz yayınlayarak resmen arama verilerinizi şirket politikası olarak toplayacağını ama kötü niyetli olmadıklarını bildirmektedir, çok yazık. Bu problemi çözmek için yani sadece yerel bilgisayarınızda arama yapmak için fixubuntu.com da verilen kabuk betiğini indirip çalıştırabilirsiniz artık size kalmış. Bu betiği çalıştırdıktan sonra Dash panelde arama sonuçlarına dair program ikonları kayboluyor siz bilgisayarı bir açıp kapatın işler yoluna giriyor.

Velhasıl Ubuntu 14.04 64 bit masaüstü sürümü kullanıcıya birazcık eziyet ediyor. Aslında yazılım üreticilerini anlamak çok zor. Hadi Micropsoft, Apple gibi kan emiciler daha çok kazanmak için sürekli bir arayüz yenilemesine gidiyorlar anladık da açık kaynak dünyası neden böyle bir yol seçiyor? Anlamak mümkün değil. Misal, Micropsoft Ofis 2007 ve her neyse artık arayüzünü bir değiştirdi, eski sürümünde kendi işini rahatlıkla gören bir çok kişi samanlıkta iğne arar oldu. Yine metro arayüzü diye bir şey çıkardı millet adete beyin felci oldu, bazıları başlangıçta bilgisayarı kapat düğmesini bulabilmek için seferber oldular...Bok var da karmaşa yaratıyorlar. Bir de bizim gibi Micropsoft kölesi bir ülkede bilişimci olarak çalıştığınız kurumda bu boku temizlemek hep size kalıyor. Her neyse lafı uzatmayalım bunların derdi para ama Dünyada geniş bir topluluğa hitap eden bir Linux dağıtımı için kullanıcıları belirli bir arayüze sıkıştırmak hiç hoş olmuyor.

Öte yandan bir Ubuntu çatallaması olan Linux Mint 17 Cinnamon 64 bit Masaüstü sürümü için konuşmak gerekirse ilk kurduğunuzda ihtiyacınız olan hemen her şey var. Arayüz janjanlı ama kullanımı kolay hatta Gnome-2 klasik benzeri bir yapılandırması da mevcut. Tek sıkıntısı Türkçe dil desteğinin tam olarak kurulmuyor olması. Hatta bir ara Linux Mint Türkiye konu başlığında bir linkte Tükçeleştirme çalışmalarının düzgün bir biçimde yapılarak Mint proje ekibine sunulduğu halde ısrarla bu çalışmaların dikkate alınmadığı ve artık bu konuda bir çalışma yapılmayacağına dair bir isyan metni okumuştum. Evet garip bir şekilde dil sorunu var, yarı İngilizce yarı Türkçe kullanırım diyorsanız sorun yok ya da aşağıda verilen komutları terminalde çalıştırarak bu sorunu aşabilirsiniz.

Gnome uygulamalarını Totem vb. Türkçeleştirmek için:
sudo apt-get install language-pack-gnome-tr

Firefox' u Türkçeleştirmek için:
sudo apt-get install firefox-locale-tr

LibreOffice uygulamasını Türkçeleştirmek için:
sudo apt-get install libreoffice-l10n-tr
LibreOffice yardımı Türkçeleştirmek için:
sudo apt-get install libreoffice-help-tr

Şayet KDE tabanlı uygulamalar kullanıyor iseniz K3B, Krename vb. bunları Türkçeleştirmek için:
sudo apt-get install language-pack-kde-tr

Şimdi buraya kadar anlatılanları özetleyecek olursak Linux Mint Cinnamon, Ubuntu' ya göre daha çok kullanıcı odaklı diyebiliriz özellikle de masaüstü sürümleri noktasında. Ek olarak bir Ubuntu kullanıcısı için kullanımına alışmak çok kolay zaten paket yönetimi Ubuntu ile aynı. Bence Linux Mint gösterişli olduğu kadar da kullanıcı dostu bir arayüze sahip hatta üzerine temellendirildiği Ubuntu' dan bile daha başarılı diyebiliriz. Benim acizane kanaatim Linux denemek isteyenler Mint Cinnamon ile başlarlarsa kendileri için daha faydalı olur sadeliğe önem verenler Mate sürümüne yönelebilirler. Elbette karar sizlerin yani son kullanıcıların ama benim tercihim Mint' ten yana....

Esen kalın